Vilka har varit statsminister i Sverige?

Home / Vilka har varit statsminister i Sverige?

Vilka har varit statsminister i Sverige?

Sveriges statsminister är den som leder regeringen och vår nuvarande, Stefan Löfven, är den 35:e i ordningen. Sedan år 1975 väljs statsministern av regeringen efter förslag av talmannen. Sverige har haft en statsminister sedan år 1876, närmare bestämt den 20 mars då ämbetet inrättades. Sedan 1995 har statsministerns bostad varit Sagerska huset i Stockholm. När ämbetet infördes på 1800-talet var det den dåvarande kungen som utsåg statsministerposten. Så var det teoretiskt fram till 1974 men i praktiken ändrades detta redan 1910. Sedan dess har det alltså varit regeringen. Läs vidare om du vill veta mer om vilka som har haft detta ämbete.

Statsminister Olof Palme satt på posten fram till sin död 1986

Statsminister då och nu

Det var regeringsreformen år 1876 som gjorde att statsministerposten inrättades i Sverige. Då var statsministern chef för statsrådet och samtidigt utsågs en justitieminister som chef för justitierådet och en utrikesminister som chef för utrikesärenden. Vår första statsminister var Louis De Geer och hans officiella titel var Hans Excellens statsministern. Denna titel slopades år 1974, då Olof Palme satt på posten. Något som också skiljer sig från våra mer nutida ministrar, är att många av de första statsministrarna var partilösa. Detta gällde exempelvis De Geer och Carl Johan Thyselius. Efter den 13 oktober 1921 har alla statsministrar tillhört ett politiskt parti.

I början byttes statsministrarna ut oftare jämfört med idag. Numera sitter statsministern på sin post under fyra år men tidigare har de endast haft sin titel under ett eller ett par år. 1900-talets förste statsminister var Fredrik von Otter som valdes den 12 september 1900 och satt på sin post under två år. Han började redan som tolvåring vid krigsakademin vid Karlberg i Stockholm och hade därmed tidigt en utstakad karriär som militär. Von Otter var en skicklig och framgångsrik militär och när han avgick kom han att engagera sig politiskt.

Efter ändringen 1974

Efter år 1974 har det varit regeringen, efter talmannens förslag, som utsett vår statsminister. Den då sittande statsministern är även en av de mer välkända; Olof Palme. Han tillträdde ämbetet första gången den 14 oktober 1969 och satt till den 8 oktober 1976, då Thorbjörn Fälldin efterträdde honom. Palme återfick sedan posten den 8 oktober 1982 och hade den fram till sin död den 28 februari 1986. Många vittnar om en känsla av att någonting gick sönder i det trygga Sverige, i och med mordet på Palme. Vi var inte längre skyddade från ondskan.

Sven Olof Joachim Palme föddes den 30 januari 1927 på Östermalm i Stockholm. Hans pappa arbetade som VD på ett försäkringsbolag. Olof Palme härstammar från tysk adel på sin pappas sida och från finsk adel på sin mammas sida. Trots sin borgerliga uppväxt kom Olof Palme att bli medlem i det som då kallades för Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, idag endast Socialdemokraterna. Palme utbildade sig både i USA och i Sverige. Hans tid som statsminister blev lång och han är än idag ihågkommen som en av de viktigaste och största politikerna genom svensk historia.

Många namn på listan

Sedan införandet av ämbetet 1876 har Sverige haft många statsministrar och vissa har gjort större avtryck än andra. Vår nuvarande statsminister Stefan Löfven fick posten den 2 oktober 2014. Han är ledare för Socialdemokraterna och före tiden som partiledare var han förbundsordförande i fackföreningen IF Metall. Löfven efterträdde den moderate Fredrik Reinfeldt vid en regeringskonselj den 3 oktober, alltså dagen efter att han valts. Löfven presenterade då en minoritetsregering med Miljöpartiet som stöttande parti. Vilka framtidens statsministrar blir kan endast tiden utvisa.